Werkgevers let op: ook voor ervaren werknemers geldt een instructieplicht! Laatste nieuws
 
Werkgevers let op: ook voor ervaren werknemers geldt een instructieplicht!
Kom van dat dak af

Wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeval op de werkvloer is de werkgever in beginsel aansprakelijk om de schade die de werknemer lijdt te vergoeden. Om ongelukken op de werkvloer te voorkomen en de daarbij behorende aansprakelijkheid uit de weg te gaan, is het daarom van belang dat een werkgever aan zijn zorgplicht voldoet. Deze zorgplicht houdt in dat een werkgever zijn werknemers dient te beschermen tegen gevaar, door middel van de werkruimten op een zodanige wijze in te richten en werktuigen en gereedschappen zo te onderhouden dat de werknemers in de uitoefening van hun werkzaamheden geen schade lijden. Van de werkgever wordt daarbij verwacht dat deze maatregelen treft en aanwijzingen verstrekt die redelijkerwijs nodig zijn om ongelukken en schade te voorkomen. Er kunnen echter problemen ontstaan indien de werknemers weigeren deze instructies op te volgen. Dit doet zich aan de orde in de volgende zaak.

Op 2 september 2004 heeft werkgever Daltra, gevestigd te Aruba, een ervaren werknemer de opdracht gegeven om een golfplaten dak te plaatsen op zes meter hoogte. Plotseling zorgt een hevige rukwind ervoor dat een van de golfplaten omver waait en tegen de werknemer aanstoot. De werknemer, die zich op dat moment op één meter van de dakrand bevindt, raakt hierdoor uit evenwicht en valt zes meter naar beneden. De werknemer heeft aan de val rugletsel overgehouden. De werknemer heeft later verklaard dat zijn leidinggevenden hem hadden aangezegd om veiligheidsgordels te gebruiken. De werknemer weigerde deze echter te dragen. Toch stelt de werknemer dat Daltra aansprakelijk is voor de schade die hij als gevolg van het ongeval heeft geleden. Daltra had er volgens hem voor moeten zorgen dat hij op een veilige manier werkte en heeft dat nagelaten door toe te staan dat er zonder veiligheidsgordel werd gewerkt.

Het gerecht in eerste aanleg van Aruba heeft Daltra opgedragen te bewijzen dat zij voor het door de werknemer op 2 september 2004 uitgevoerde werk een complete goed functionerende veiligheidsgordel ter beschikking heeft gesteld en dat zij de werknemer uitdrukkelijk opdracht heeft gegeven deze veiligheidsgordel te gebruiken. Hierin slaagde Daltra niet. Op 13 januari 2010 heeft het gerecht het verweer van Daltra dat de werknemer bewust roekeloos heeft gehandeld, verworpen en heeft bepaald dat Daltra aansprakelijk is voor de schade van de werknemer.

In hoger beroep bij het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba heeft Daltra tegen het oordeel van het gerecht in eerste aanleg aangevoerd dat de werknemer als "supervisor en leidinggevende" zelf verantwoordelijk was voor het dragen van valbescherming. De werknemer heeft daartegen aangevoerd dat er geen sprake was geweest van gerichte aanwijzingen, instructies en/of toezicht. De werknemer stelde voorts dat het, zeker onder de gegeven omstandigheden, de taak van de werkgever was om te controleren of de werknemers zich inderdaad aan de veiligheidseisen hielden. Het Hof van Justitie heeft hierop geoordeeld dat het te ver gaat van Daltra te vergen dat zij controleerde of de werknemer inderdaad een veiligheidsgordel gebruikte, zeker nu het ging om een ervaren werknemer. Het Hof van Justitie heeft de vordering van de werknemer derhalve afgewezen.

De werknemer ging in cassatie van het vonnis van het Hof van Justitie bij de Hoge Raad te Den Haag. De Hoge Raad oordeelde op 7 december 2012 dat een werkgever niet kan volstaan met het enkel ter beschikking stellen van valbescherming aan een ervaren voorman die werkzaamheden op of aan een dak moet verrichten. De zorgplicht van de werkgever houdt namelijk niet alleen in dat er voldoende veiligheidsmateriaal op de werkplek beschikbaar is, maar ook dat er wordt toegezien op het gebruik daarvan. Deze zorgplicht brengt, aldus de Hoge Raad, mee dat Daltra er op had moeten toezien dat de gordels daadwerkelijk werden gebruikt. Het feit dat het om een ervaren werknemer ging, maakt dat niet anders nu een werkgever ook verantwoordelijk is voor de veiligheid van ervaren werknemers en steeds rekening dient te houden met het verschijnsel dat ook die werknemers wel eens nalaten de voorzichtigheid in acht te nemen. De Hoge Raad oordeelt derhalve dat Daltra aansprakelijk is voor de schade die de werknemer heeft geleden ten gevolge van de val van het dak.

Gelet op het oordeel van de Hoge Raad blijkt dat werkgevers ook ten opzichte van ervaren werknemers de wettelijke zorgplicht dienen na te leven om aansprakelijkheid te voorkomen.

Indien u vragen heeft omtrent de zorgplicht van werkgevers of meer wilt weten over een bepaalde juridische kwestie, neemt u dan – voor een vrijblijvend adviesgesprek – contact op met mr. Lydia Visscher of mr. John Veerman van Som Advocatuur.


Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Email
Julianaweg 192B
1131 DL Volendam
Telefoon: 0299-323878
E-mail: info@somadvocatuur.nl
Afmelden